Forum

Dodatkowa grafika generowana przez AI w opowiadaniach (strona 2 z 2)

AI kradnie zdjęcia i rysunki by na nich bazować.

To jest baaardzo śliski temat. Z jednej strony można powiedzieć, że AI kradnie i wszelkie prompty w rodzaju "zrób mi wąsatego Janusza w stylu Studia Ghibli" to nic innego jak właśnie bezczelne kopiowanie (żeby nie powiedzieć gorzej) czyjejś pracy i przerabianie jej pod swoją modłę. Co gorsza, przy użyciu bezmyślnych algorytmów, a nie własnej pracy. Z drugiej: czym to się różni od nastolatki z Gimpem, która wycina laskę z jednej randomowej fotki z neta, wkleja w tło z drugiej, na to nakłada dziesięć filtrów i ma "swoją" grafikę? Gdzie zaczyna się inspiracja, a gdzie kończy cytat? A pamiętajmy, że my się jeszcze jako tako pilnujemy i staramy dbać o prawa autorskie, podczas gdy na Wattpadzie, Insta, Fejsie i wielu innych platformach z jednej strony macie pińcet reguł dotyczących tychże praw i zrzucą was z rowerka za 10 sekund muzyki, a inni w tym czasie wrzucą pińcet nieswoich zdjęć, zajumanych z Deviantarta czy Pinteresta, bez żadnej konsekwencji.

Moim zdaniem chodzi bardziej o to, by umożliwić autorom stworzenie ilustracji takich, jakich sami oczekują. Bez przekopywania się przez 89374962495623 fotek ze stocka, bez dopraszania się "grafików" o pomoc (bo teraz wspomniana nastolatka z telefonem to zaraz "graficzka", no chyba że zrobi tym telefonem zdjęcie, to "fotografka"), bez udowadniania, że oryginalna wersja zdjęcia była zrobiona przez Xui Wikogo dla gazety "Pingpong Herald" i to jego własność - mimo że nawet w webarchive nie ma po tym śladu, a owa fotka krąży w pierdylionie kopii po darmowych stockach. A skoro AI się do tego nadaje, dlaczego by nie skorzystać?

PS Co do muzyki, chodziło mi raczej o sytuację typu: bohaterowie rozmawiają, jedno z nich puszcza piosenkę w radiu, leci "Fasta dan a bulet, teRRRifaing skRRRim". W takim momencie możemy zrobić wiele rzeczy: podać tytuł w tekście, podać go na dole w przypisach, nie podawać wcale (bo kto zna, ten wie, że to Ksiądz Judasz, a kto nie, to jego problem 😉 ), ewentualnie też na dole wrzucić link do YT. Albo mieć możliwość jakiegoś klikalnego okienka na zasadzie komentarza, w którym od razu ten link sie otworzy. O ile będzie to możliwe do zaimplementowania i nie zrobi burdlu we wspomnianych prawach autorskich. Ale to już nie do mnie pytanie.

@Agnessa Novvak napisał/a:
AI kradnie zdjęcia i rysunki by na nich bazować.

Z racji, że trochę liznąłem tematu generowania grafiki przez AI, nie do końca mogę się zgodzić z tym twierdzeniem. Oczywiście, większość prostych generatorów AI, działających online w dużym stopniu na tym bazuje, jednak nie wszystkie, o kombajnach pokroju wspomnianego przeze mnie wcześniej Stable Diffusion już nie wspomnę.

Nie zagłębiając się za bardzo w szczegóły techniczne. Podstawą pracy z SD są tzw. checkpointy — to modele bazowe, na podstawie których AI generuje obrazek opisany w promptach, Checkpoint zaś to nic innego jak instrukcja stworzona na bazie co najmniej kilku tysięcy (sic!) zdjęć lub obrazów i ich słownych opisów, dzięki której AI „uczy się” co to jest noga, cycek czy oko i jak to powinno wyglądać. Przygotowanie nadającego się do czegokolwiek checkpointu w warunkach domowych jest niemal niemożliwe (no, chyba że ktoś ma około miesiąca wolnego czasu).
Oczywiście użytkownik końcowy nie ma żadnego wpływu na to, na bazie jakich zdjęć powstał dany checkpoint, jednak gdy sam tworzy grafikę wpisując prompty, generator nie pracuje na podstawie zdjęć, lecz instrukcji zapisanej w checkpoincie.
Czyli coś już wiem lepiej. I dobrze. Lepsze wykształcone moderatorszcze, niż tylko takie z długim drągiem. Do utrzymywania porządku oczywiście 😁
Chcesz wziąć udział w dyskusji? Zaloguj się
pokątne opowiadania erotyczne
Witamy na Pokatne.pl

Serwis zawiera treści o charakterze erotycznym, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Decydując się na wejście na strony serwisu Pokatne.pl potwierdzasz, że jesteś osobą pełnoletnią.

Pliki cookies i polityka prywatności

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowej lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych i w celach analitycznych.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w regulaminie serwisu.