Forum

Szuflada dla pliku tekstowego
Krótko.

W czym piszecie swoje teksty, zanim zostaną opublikowane?

Ja trzymam na Dysku / Dokumentach Google.

Oprócz problemów z długością poziomych kresek i angielskiego cudzysłowiu, to dodatkowo korzystam z narzędzi do sprawdzania pisowni, co rozstrzela formatowanie, usuwa wcięcia czy dodaje entery.

Jak Wy sobie z tym radzicie?
Cześć. Ja również trzymam swoje pliki na google docs. Półpauzy czasami piszę na bieżąco, a czasami podmieniam nimi dywizy z użyciem funkcji "zamień". Angielski cudzysłów poprawiam ręcznie z pomocą starej, dobrej szukajki. Na koniec wrzucam tekst do sentence checkera. Wyłapuje on tylko podstawowe błędy, ale nikt nie jest doskonały.
Ja mielę tekst jeszcze przez ortograf.pl lub jakieś inne, co jakiś czas sprawdzam nowe, znalezione w necie.
Moja gra­fo­ma­nia na róż­nym eta­pie ukoń­cze­nia zalega na kilku pen­dri­vach i jed­nym dysku prze­no­śnym, tak, że przy­znaję, sam się już w tym tro­chę gubię i wiecz­nie obie­cuję sobie zro­bić porzą­dek, ale na obiet­ni­cach się koń­czy. Nato­miast, jako wcie­le­nie dys­gra­fii i dys­lek­sji, z racji, iż za bied­nym na wyna­ję­cie pry­wat­nego korek­tora, korzy­stam ze wszyst­kiego, co się nawi­nie — sen­tence chec­ker, ortog­taf.pl, iKo­rek­tor, zecerka, Lan­gu­age­Tool i wiele innych.
1. Piszę w Wordzie. Aktualnie oryginalnym MS, ale kiedyś były to Open i Libre i dawały radę.
2. Może to wydawać się dziwne, ale nie używam ani Google Docs, ani innych podobnych wirtualnych dysków, tylko po napisaniu nowego fragmentu wysyłam plik mailem do siebie. Bo tak.
3. Co jakiś czas polecam wrzucić tekst do całkowicie czystego, nowego dokumentu, żeby się błędy formatowania nie nawarstwiały. A na pewno zrobić to na ostatnim etapie przed publikacją.
4. Na koniec: redakcja, korekta przy pomocy sentencecheckera, wrzucenie na stronę z ewentualnymi modyfikacjami w edytorze (nie polecam na przykład przeklejać żywcem z Pokątnych na LOL24 ani odwrotnie, bo się może coś wysypać).
Piszę w Word, praktycznie tylko w smartfonie, pliki trzymam na Onedrive, do korekty używam Sentence Checkera, wspomagam się słownikami synonimów. I to chyba tyle.
Chcesz wziąć udział w dyskusji? Zaloguj się
pokątne opowiadania erotyczne
Witamy na Pokatne.pl

Serwis zawiera treści o charakterze erotycznym, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Decydując się na wejście na strony serwisu Pokatne.pl potwierdzasz, że jesteś osobą pełnoletnią.

Pliki cookies i polityka prywatności

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowej lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych i w celach analitycznych.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w regulaminie serwisu.