Forum

Wasze Top 5 wszystkich opowiadań na Pokątnych (subiektywny ranking)
Szanowni Czytelnicy i Autorzy,

Postanowiłem zaproponować zabawę i stworzyć wątek o najlepszych Waszym (i przy okazji moim) zdaniem opowiadaniach, które pojawiły się tutaj, od początku istnienia strony.

Warunki rankingu:

- maks. 5 opowiadań.
- mogą pochodzić od dowolnego Autora (można wybrać 5 od tej samej osoby).
- Autorzy nie mogą wpisać na listę swoich opowiadań.
- przydałoby się krótkie uzasadnienie wyboru (choć nie jest oczywiście obligatoryjne, ale pomoże w zrozumieniu).
- w przypadku serii nie wpisujemy odcinków, a całą serię.

Skoro formalności mamy za sobą, to jako inicjator zaproponuję własną piątkę z krótkim uzasadnieniem.

1. "Drapieżcy" - esencja Pokątnych i najlepsze opowiadanie, które tutaj przeczytałem. Brudne, ostre, prowokujące i nieco kontrowersyjne (kontrowersja jest tu jednak narzędziem i elementem, a nie celem historii), ze świetnym scenariuszem, nieoczekiwanymi twistami i zajebistym zakończeniem.

2. "Czy mnie słychać?" - miało być "Orzechowe", ale koreański playboy przebił tamto stareńkie (ale równie świetne) opowiadanie. Dłużyzna w moim stylu, w zasadzie książka, którą pochłania się za jednym zamachem, niczym doskonałej jakości potrawę. Parafrazując niejaką Aleksandrę Billewicz (ciekawe, czy ktoś wie, kto zacz), "TVN-owskie romanse niegodne są @deal stopy całować".

3. "Kontener" - kompletne przeciwieństwo numeru dwa. Turpistyczna, brudna i mroczna opowieść o pracy fizycznej z sąsiadami zza wschodniej granicy. Świetny język, rewelacyjny scenariusz, mylące tagi i zakończenie, które wbija gwoździa w głowę równie mocno, co w przypadku "Drapieżców".

4. "Chram" - mroczny horror z elementami romansu, z kapitalnym, zimowym klimatem, bardzo dobrym scenariuszem, wciągający niczym odkurzacz przemysłowy o mocy kilku tysięcy wat. Nie czytałem od prawie dekady i na pewno wrócę.

5. "Kochałam tego gnoja" - Pamiętam to opowiadanie, przeczytałem je tylko raz, ale w pamięci utkwiło mi do tej pory. Przede wszystkim jest świetnie napisane, przystępnym językiem, a sama fabuła również wciąga. To zupełnie inny typ literatury, niż historie z miejsc 1-4 (tagi mogą zniechęcić co poniektórych), ale równie dobre od strony wykonania i scenariusza. Również wrócę w pierwszej, dogodnej chwili.

A Wy jakie opowiadania wskażecie?

Autorzy nie mogą wpisać na listę swoich opowiadań.

Zasady są tendencyjne! 😁

@Agnessa Novvak napisał/a:
Autorzy nie mogą wpisać na listę swoich opowiadań.

Zasady są tendencyjne! 😁

Nikt nie mówił, że będzie łatwo, hehe 😁
Cześć,

Jestem tu nieco ponad rok, więc poza jednym wyjątkiem, nie będzie za dużo "Pokątnych Klasyków", jeszcze zapewne nie wszystkie odkryłem.

1. "Druid" by @SenseiH - od tego zaczął się prawdziwy romans ME z tym portalem. Jak to ustaliliśmy sobie z kolegą autorem, dinozaury nie wyginęły i historie bez ostrego i kontrowersyjnego seksu mają wciąż swoich amatorów. Dzięki temu odważyłem się wyciągnąć swoje własne z szuflady. Ta opowieść urzekła mnie francuskim klimatem, bardzo głębokimi postaciami, stopniowo budowanym erotycznym napięciem i nutką mistycyzmu.

2. "Amen" by @Qman - właściwie cały tryptyk tego dawno niestety już niewidzianego autora jest interesujący, choć pełen uroczych niedoskonałości. Tą konkretną część wpisuję za odwagę poruszenia spraw wiary oraz za niepoprawny romantyzm i kiczowato piękny happy end.

3. "Było tak blisko" by @Czarny Citroen. To tak abyście nie pomyśleli, że kręcą mnie tylko lukrowane historyjki o młodzieży. A tak serio to Cytrynka zaparkowała tutaj za głębię, kompleksowość, złożoność historii przedstawionej jak w dobrym filmie pełnometrażowym. I za pogodę ducha.

4. "Debiut" by @Vee. Mój ulubiony temat inicjacji, ale opowiedziany inaczej: z ogromnym dystansem i olbrzymią dawką świetnego, wyrafinowanego humoru. Autor dorzucił też do kotła odrobinkę gorzkiej przyprawy, która jednak pięknie przełamuję słodycz. A poza tym to @Vee otrzymuje ode mnie wyróżnienie specjalne dla autora najbardziej konsekwentnie budującego swoje fabularne uniwersum na Pokątnych.

5. "Marta - niespodziewana miłość na całe życie" by @6577kacpee. Zaskoczenie? Nie tylko najbardziej znani autorzy i wielostronicowe dzieła mogą trafić na takie listy! Ta romantyczna i nieskomplikowana miniatura podkreśla rolę czasu w dojrzewaniu uczucia. A wisienką na torcie jest piękny, pełen emocji opis zbliżenia.

Łamiąc trochę reguły, chciałem wymienić jeszcze szóstego autora, który jednak nie może na razie oficjalnie trafić na listę. Zarządzeniem Lorda, mają bowiem na nie trafiać całe serie, a nie poszczególne odcinki. A więc drogi @Mysteriousstories, Twój "Universitas Amoris", z wielowątkowością, intrygą, baśniową scenerią, humorem, wyszukanym erotyzmem i ciekawą formą, ma wielkie szanse trafić do takich zestawień. Tylko kończ Waść wreszcie! Czekamy!

A tak w ogóle @XXX_Lord to wielkie dzięki! Twoja inicjatywa zmusiła mnie do sięgnięcia jeszcze raz do najlepszych przeczytanych tutaj tekstów. Przypomniałem sobie przynajmniej ich najciekawsze fragmenty i to była bardzo fajna lektura.
@MikeEcho

"A tak w ogóle @XXX_Lord to wielkie dzięki! Twoja inicjatywa zmusiła mnie do sięgnięcia jeszcze raz do najlepszych przeczytanych tutaj tekstów. Przypomniałem sobie przynajmniej ich najciekawsze fragmenty i to była bardzo fajna lektura."

A nie ma sprawy 🙂 Sam z przyjemnością odświeżyłem dawno nieczytane starocie, cieszę się, że i Ty miałeś radochę z ponownego zajrzenia do Twoich ulubionych treści.

"Łamiąc trochę reguły, chciałem wymienić jeszcze szóstego autora, który jednak nie może na razie oficjalnie trafić na listę. Zarządzeniem Lorda, mają bowiem na nie trafiać całe serie, a nie poszczególne odcinki. A więc drogi @Mysteriousstories, Twój "Universitas Amoris", z wielowątkowością, intrygą, baśniową scenerią, humorem, wyszukanym erotyzmem i ciekawą formą, ma wielkie szanse trafić do takich zestawień. Tylko kończ Waść wreszcie! Czekamy!"

Hm, hm, ale wyróżniasz jeden z odcinków tej serii (widzę, że opublikowane są dwa)? Bo jeśli tak, to faktycznie pojedynczy odcinek nie łapie się w określone przeze mnie kryteria, ale jeśli cała seria zasługuje Twoim zdaniem na Top 5, to nie ma przeszkód, żeby tam się znalazła.
Nie, ja po prostu wykorzystuję Twoją inicjatywę, aby zmobilozować kolegę @Mysteriousstories 🙂
Tak jak napisałem, to jest wspomnienie "poza konkursem", nie traktuj tego jako oficjalną nominację 🙂
Chcesz wziąć udział w dyskusji? Zaloguj się
pokątne opowiadania erotyczne
Witamy na Pokatne.pl

Serwis zawiera treści o charakterze erotycznym, przeznaczone wyłącznie dla osób pełnoletnich.
Decydując się na wejście na strony serwisu Pokatne.pl potwierdzasz, że jesteś osobą pełnoletnią.

Pliki cookies i polityka prywatności

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowej lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych i w celach analitycznych.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz w regulaminie serwisu.