Nudzi mi się w pracy, gorąco się zrobiło, więc postawiłem pokombinować, co by tu zrobić, żeby system ocen w obecnym kształcie poszedł do kosza. Chyba większość z nas, będących tu od pewnego czasu, krótszego lub dłuższego, przyzna, że ma on mniej więcej taki sens, co gra w szachy z gołębiem...
Miarodajności w tym żadnej, a często patrząc po średniej, czytamy cokolwiek ze średnią 9.50 lub wyżej i okazuje się, że oczy krwawią po kilkunastu wersach, od miernej fabuły czy choćby katastrofalnej liczby błędów albo ziewamy z nudów, a trafiają się z drugiej strony opowiadania ze średnią w okolicach 8, które są świetne, ale, no właśnie, z różnych przyczyn, o których pisać mi się po raz n-ty nie chce, tę średnią mają zbyt niską (choćby ostatni cykl od @BlueNight).
Moja propozycja jest następująca:
- kasujemy WSZYSTKIE oceny z całego zbioru opowiadań, zastępując je punktami i głosami.
- dla dotychczas opublikowanych obowiązuje przelicznik: 1 ocena (dowolnej, obowiązującej obecnie wartości z przedziału 1-10) = 1 głos na "tak". Głosy na "tak" mają wartość 1 punktu.
- dla nowych opowiadań użytkownicy nie będą mogli stawiać ocen, a dawać głosy. Mechanizm najprostszy, jak się da: opowiadanie podoba się Czytelnikowi, daje głos na tak (czyli opowiadanie dostaje 1 punkt), nie podoba się - nie daje głosu i opowiadanie ma 0 punktów. Ewentualnie można pozostawić możliwości kliknięcia na "nie" , co będzie i tak oznaczało 0 punktów.
- dodatkowo za każdy MERYTORYCZNY komentarz:
a. użytkownika zarejestrowanego: 2 punkty (jako bonus i premiowanie tych, którzy założą konto).
b. użytkownika niezarejestrowanego: 1 punkt.
Suma punktów za powyższe daje ranking.
I najważniejsze, bo o to, zakładam, podniesie się larum - jak zdefiniować merytoryczny komentarz:
1. Nie jest ciągiem losowych znaków.
2. Zawiera minimum od 5 do 10 słów (ile dokładnie, do przemyślenia). Dlaczego? Żeby ograniczyć "fajne", "podoba mi się", albo "dobre". Serio, jeśli ktoś już pisze komentarz, to wymagajmy, żeby sklecił chociaż jedno sensowne zdanie o konstrukcji na poziomie 6 klasy szkoły podstawowej.
3.. Nie jest trollingiem. Tu chyba kryteria są jasne, a przypadki delikwentów typu ostatnio Anon mogą posłużyć za przykład.
4. Dotyczy treści opowiadania, technikaliow lub scenariusza lub jest pochodną tegoż. Sporo opowiadań z dużą liczbą komentarzy ma rozwiniętą dyskusję, będącą pochodną fabuły lub technikaliów (przykłady: "Moje wyznanie", "Marta i Autostopowicze", "Seks, fajki i kasety video"), wszystkie te komentarze pozostawilbym i sklasyfikował wg ww. kryteriów. Przyjęcie takiego kryterium zapobiegnie konieczności przeczytania miliona komentarzy z archiwalnych opowiadań i przefiltrowania ich. Tu zakładam, że trolling i śmieci były na bieżąco z komentarzy kasowane.
Od daty wprowadzenia modyfikacji dla nowych opowiadań nic się nie zmienia - komentarze trolli czy wpisywanie ABCDE, XYZ lub innych bzdur, żeby tylko nabić punkty wyłapuje admin lub użytkownicy, a komentarze są usuwane obecnym trybem. Patrząc na liczbę komentarzy, która ostatnio się pojawia (przeciętnie kilka dziennie, kilkanaście to już jest szał), nie będzie wymagało to nie wiadomo ile pracy.
Uzasadnienie:
- skoro opowiadanie jest dobre, to powinno wzbudzać emocje, a jak tymi emocjami Czytelnicy dzielą się w jaki sposób? Komentarzami do Autora. To one są ważniejsze, niż dziesiątki, dziewiątki czy inne oceny.
- komentarz, pozytywny czy negatywny (krytyka) powinien być punktowany. Choćby po to, żeby nagrodzić Czytelnika za aktywność i dać Autorowi info zwrotne odnośnie jego pracy (hobby czy nie hobby, wkładamy w to wysiłek, niektórzy większy, niektórzy mniejszy i czekamy, aż ktoś nas pochwali albo zrówna z podłogą 😉) i to komentarz jest dla Autora nagrodą plus wejście w interakcję z Czytelnikiem.
- dochodzi kwestia manipulacji przy ocenach za komentarze (nie lubię kogoś i dam mu komentarz negatywny jako niezalogowany, a tego kogo lubię - pozytywny jako zalogowany). To jest potencjalne pole do nadużyć, ale mimo wszystko zdecydowanie mniejsze, niż stawianie 3 i 4 pod wszystkim, jak leci danego Autora (co zdarza się wg moich obserwacji coraz częściej, z jasnych przyczyn...).
- jako bonus, możnaby pomyśleć o rangach dla wszystkich zarejestrowanych komentujących (Czytelników i Autorów), w zależności od liczby komentarzy, np. powyżej 100 punktów za komentarze dostajemy rangę "Starszy Zboczeniec", a dla kogoś z 500 punktów "Rasputin" (żart 🙃). Jednak same rangi, oczywiście z poważniejszymi nazwami miałyby sens imo.
Do dyskusji:
- czy jest to możliwe technicznie? @Marc
- co o tym myślicie? @all
EDIT: przeliczenie ocen archiwalnych opowiadań mogłoby być krzywdzące, czyli niskie oceny typu 1, 2, 3, 4 czy 5 mimo wszystko dawałyby punkty, stąd tutaj należałoby dla ocen 1-5 przyznać 0 punktów, a dla ocen 6-10 1 punkt.