1. Opowiadania z przykładowego 2016 roku od strony warsztatu mają INNE kryteria, niż obecne. Ocenianie ich wg tego samego szablonu będzie niesprawiedliwe wobec staroci, wymagań technicznych (oficjalnych) nie było wtedy praktycznie żadnych, kto umiał jako tako pisać, to pisał, a reszta produkowała techniczne potworki.
Okej, ale coś musisz z nimi zrobić. Jeśli ktoś wejdzie na Pokątne, otworzy tekst z teraz, będzie chciał ocenić i dostanie panel z trzema składowymi, a później trafi na opowiadanie sprzed kilku lat i zobaczy tylko jedną, to będzie to niespójne.
Oczywiście 9/10 dla opowiadania z 2026 i 9/10 dla 2016 to są dwie różne oceny, ale przecież nie trzeba się tak daleko cofać. Przecież ledwie dwa-trzy lata temu
@MrHyde użerał się z
@Tompem i
@Indragorem czasami o pojedynczy przecinek i cała trójka z zasady stawiała oceny niższe niż by mogła tylko i wyłącznie ze względu na braki techniczne. I to czasami naprawdę drobne braki, na które dziś przymknęlibyśmy oko. A co będzie, jeśli choćby jutro pojawi się tutaj kolejny samozwańczy polonista i zacznie po wszystkich jechać? Albo odwrotnie: ten sam polonista zacznie pomagać czytelnikom bardziej niż ja, Ty i
@jamer razem skutkiem czego nawet bardzo przeciętne technicznie teksty staną się nagle sporo lepsze? Czy wtedy też będziemy na siłę dostosowywać oceny do bieżącego poziomu Pokątnych?
Według mnie rozbicie oceny starych opowiadań na trzy takie same składowe (czyli z 5/10 robi się 5/10 + 5/10 + 5/10) plus taki komentarz, jaki zaproponowałeś, powinno wystarczyć. Nie jest to rozwiązanie idealne, ale po prawdzie lepszego nie widzę.
Chyba że faktycznie "zamrozimy" stare oceny, ale jak wtedy będą się liczyły nowe? Czy jeśli opowiadanie ze średnią np. 9,5/10 sprzed 10 lat, które dzisiaj dostałoby co najwyżej 7/10, zostanie ocenione właśnie w taki sposób, to będzie miało 7/10, a tamtą starą średnią zostawimy tylko "do wglądu", czy nową wliczymy do starej i wtedy z 9,5/10 zrobi się np. 9.3/10 - czyli wciąż dużo za dużo.
2. Zabawa w przeklikiwanie się od nowa i kasowanie starych ocen? Super, tylko poza kilkoma osobami z LA reszta to oleje i będzie oceniać wszystkich tak samo.
Ja tylko przypominam, że taka opcja istnieje i jeśli ktoś miałby kaca moralnego, że swego czasu ocenił jakieś opowiadanie zbyt wysoko / nisko, to może to zmienić.